Pas a pas per un APEU amb garanties d’èxit

Les APEUs, són una eina de promoció i millora de la competitivitat de les àrees econòmiques d’una ciutat basada en la col·laboració publicoprivada. Ja està en funcionament des de fa 50 anys per tot el món i ara arriba a Catalunya.

CONEIX MÉS SOBRE LA LLEI , CLICA AQUÍ.

El punt fort

El punt més important i el que dona força a l’APEU és que obliga a treballar en comú ajuntament, empresaris i propietaris dels locals comercials a peu de carrer per tal de millorar la seva activitat, en diferents àmbits d’actuació a la ciutat: obliga el sector privat a fer front comú a implicar-se per crear una entitat nova gestora dedicada a tirar el projecte que es decideixi endavant i també obliga a l’ajuntament a complir i posar-se al dia amb les seves tasques de serveis a la ciutat, ja que en cap cas les funcions de l’entitat gestora de l’APEU podran substituir o minvar els serveis municipals que presta l’ajuntament.

Per tal que tots els propietaris de locals i empreses compleixin amb les seves obligacions a l’hora de fer front a les millores pactades i per evitar que hi hagi rebuts impagats, la llei preveu que l’ajuntament ha de vetllar pel cobrament de les quotes, com un impost més, mentre que l’entitat privada gestora s’ha de dedicar a decidir el projecte a treballar, que ha de complementar les tasques pròpies de l’ajuntament, i gestionar-ne el pressupost.

Com pot beneficiar al comerç de Vilanova i la Geltrú

En el cas de Vilanova, s’està treballant amb un APEU de projecció de ciutat, enfocat a augmentar la competitivitat de la zona comercial del centre de la ciutat, implicant comerços i restauració, i millorar els serveis i la qualitat de l’entorn.

L’objectiu final és aconseguir consolidar Vilanova i la Geltrú com capital comercial de Barcelona, és a dir, convertir-se en un pol d’atracció comercial de la zona sud de Barcelona reconeguda com a ciutat de “Shopping” o “turisme de compres”

PASSOS REALITZATS:

  1. S’ha realitzat un estudi i Pla d’Acció de l’APEU (redactat per Intueri).

  2. S’han reunit Viu Comerç, el Gremi d’Hostaleria, Visit Vilanova i empresaris particulars de la zona per posar en comú idees, dubtes i maneres de fer-lo possible.

  3. Viu comerç està treballant en un text en base a l’estudi d’INTUERI consensuat amb Visit i Gremi, per obtenir un compromís representatiu i establir unes línies inicials per iniciar el projecte APEU amb garanties d’aconseguir una votació favorable.

  4. Finalment, quan el compromís de tots sigui unànime, el projecte s’ha de sotmetre a votació popular entre els empresaris i propietaris afectats per l’APEU, per tal que aquest tiri endavant.

    El neguit de Viu Comerç davant la creació d’un APEU:

  • En un moment en el qual Vilanova es troba amb greus problemes amb temes d’escombraries, neteja, enllumenat, pacificació del trànsit o aparcaments és difícil d’imaginar-se treballant per crear accions de promoció de la ciutat. Abans caldria un compromís de l’Ajuntament previ per arreglar aquestes deficiències, compromís on es vegi reflectit en les millores inmediates incloent en els pressupostos municipals les partides necessàries per fer efectives les millores municipals pendents.

  • Perquè tots els empresaris implicats votin a favor una llei que els obliga a pagar un nou impost, en forma de quota, cal un projecte clar i elaborat on s’entengui bé el compromís de les dues parts, privada i pública, quin és l’objectiu i els beneficis del projecte i els passos a seguir.

  • Molt important definir i començar a implicar a quines persones podrien formar part de la junta de la nova associació i quin tipus de gerència necessita el projecte, per tal de formar un equip motivat, professional, treballador i àgil que a més garanteixi que la major part del finançament estigui dedicat al projecte i no es malgasti en personal.

+INFO:

Vídeo realitzat per la Generalitat de Catalunya explicant la importància dels APEU al món.

Coneix els BID, referent internacional per a les APEU

Articles Recents
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies.

Not readable? Change text.